Het beroep ‘boomsleper’ is een zwaar beroep, de boomslepers zijn het hele jaar door in de bossen te vinden.
Nadat de blessers de bomen hebben gemarkeerd worden ze geveld door bosarbeiders.
Het vakmanschap van de bosarbeider is van groot belang om het uitslepen van de bomen zo eenvoudig mogelijk te maken.
Het is belangrijk dat de bomen in de uitsleeprichting worden geveld, ook is het handig dat het uiteinde van de gezaagde boom wat is afgerond zodat er bij het slepen zo min mogelijk weerstand is .
De boomsleper slaat een ketting om de gezaagde stam, welke verbonden is met de zweng, die met kettingen naar het gareel loopt, welke om de hals van het paard zit.
In de bosbouw wordt er hoofdzakelijk gewerkt met een gareel- of haamtuig
De haam verdeelt de kracht over de gehele hals en schouder wat voor het paard vriendelijker is dan een borsttuig, waarbij de kracht zich alleen op de borst concentreert.
Tegenwoordig is het lastig om aan een goede haam te komen die je in de bosbouw kunt gebruiken, er zijn in Nederland en Belgiё nog enkele tuigenmakers die dit ambacht uitvoeren.
De hamen waar wij mee werken komen van een garnalenvisser uit Belgiё, deze zijn geheel gerestaureerd door Jean Paul Simon, een tuigenmaker uit Belgiё, dichtbij de Franse grens, welke voor de Ardense boomslepers de hamen maakt en onderhoudt
Studies hebben aangetoond dat, over een gelijke afstand, het boomslepen met een paard tienmaal duurder is dan machinaal. Dit verschil is hoofdzakelijk te wijten aan 2 factoren: De tractor kan een veel groter volume verslepen en kan over veel grotere afstanden werken.
Zelfs als de financiële investering voor een gespecialiseerde tractor veel hoger ligt dan voor een trekpaard, blijft het rendabeler om het boomslepen machinaal te doen.
Waarom dan een paard gebruiken? Er zijn verschillende verklaringen. Eerst en vooral, de traditie. Gedurende vele decennia was het boomslepen met een trekpaard een belangrijk beroep dat overging van vader op zoon.
Zelfs al heeft de introductie van machines na de tweede wereldoorlog dit milieu danig verstoord, toch zijn er nog vele families en gepassioneerden die deze traditie voortzetten.
Ten tweede, is er het ecologisch aspect. Machines zijn zwaar, luidruchtig en log waardoor ze niet verwaarloosbare schade kunnen aanbrengen aan het bos. Deze machines moeten speciaal ontworpen worden voor gebruik in bossen. Daartegenover staat het trekpaard dat de ondergrond niet beschadigd en geen schade aanbrengt aan de bomen en wegen.
Tot slot, het trekpaard is complementair aan de machine. Zelfs al is de machine perfect voor het kaalkappen (een gebied dat volledig ontdaan wordt van bomen), vele zones laten het gebruik van machines niet toe door de dichtheid van de bomen.
Ook moet men rekening houden met het reliëf, tractors kunnen nu eenmaal niet overal bijkomen. Hier is dus het trekpaard nodig dat de mogelijk geeft om ook moeilijk toegankelijke gebieden te exploiteren. De tandem paard-machine kan een grote verhoging van de productiviteit met zich meebrengen.
Mocht je intersse gewekt zijn, het laatste weekend van juli is er in Libramont (Belgie) een grote landbouwbeurs, waar wedstrijden/demontraties gegeven worden door de Belgische boomslepers, erg leuk om een keertje te zien
.